Naša zgodba

Začetki ...

Zamisel o ustanovitvi potujočega gledališča za otroke se je rodila leta 1999 v študentski sobi, kjer sta moči in znanja združili študentka pedagogike in ljubiteljska igralka. Trdo delo, popolna predanost in ljubezen do dela z otroki so bile gonilne sile ob prvih korakih gledališča KU-KUC med množico že uveljavljenih ustvarjalcev.
Po nekaj letih delovanja so vzgojno-izobraževalni zavodi prepoznali drugačnost gledališča KU-KUC in njegovo poslanstvo, ki je ves čas temeljilo na ustvarjanju vzgojnih, poučnih in sporočilnih predstav za najmlajše. Čez čas je gledališče vse več gostovalo tudi po kulturnih ustanovah, večjih gledaliških odrih, v sklopu znanim abonmajev za otroke in v tujini (Švica, Nemčija, Luxemburg, Madžarska, Italija, Hrvaška).

Ponosni na nove prostore ...

Po petih letih ustvarjanja, leta 2005 je bilo ustanovljeno takratno prvo Društvo KU-KUC gledališče s sedežem v Lendavi, na domu umetniške vodje Urške Raščan. Leta 2011 je bil ustanovljen Zavod KU-KUC gledališče, pod vodstvom direktorice Urške Raščan, ene od ustanoviteljic in začetnic gledališča ter dolgoletne umetniške vodje. Ustvarjalna ekipa se je leta 2012 povečala za dva igralca in se v prihodnjih letih, zaradi obilice gostovanj in povečanega obsega dela še širila.

Od leta 2012 se lahko gledališče pohvali z lastnimi prostori za vaje, od leta 2016 s poslovnimi prostori – pisarno na sedežu v Občini Beltinci in od leta 2019 novo kulisarnico.

Svež veter ...

Ob koncu sedemnajste sezone (2016) je prišel čas za kakovostne premike, zaradi česar se je Gledališče KUKUC znašlo pred velikimi izzivi. Nekdaj amatersko gledališko delovanje je preraslo v profesionalizem. Delovati je bilo nujno v prepričanju, da je gledališče vrhu svojih uspehov, kjer so pričakovanja publike vse višja in potreba po razvoju in rasti večja. Razvijati, izobraževati in slediti viziji gledališča niso bili pripravljeni vsi, zato so se ustvarjalci KU-KUC razšli z delom igralske ekipe in poiskali nove moči na odru. Poleg dveh igralcev je skupino zapustila ljubiteljska igralka in ena od ustanoviteljic gledališča, ki se je podala na samostojno igralsko pot.


Direktorici, pedagoginji in umetniški vodji Urški Raščan ter igralski ekipi, ki je bila pripravljena slediti dolgoletni viziji so se pridružili vrhunski strokovnjaki, pedagogi in igralci, ki so na KU-KUC odre prinesli nova znanja, svežino in nove zamisli.

Pogumni koraki ...

Za delovanje gledališča je bila prelomna sezona 2016/17, ko je luč sveta ugledala MEDVEDJA SIMFONIJA, avtorska predstava, v kateri sta zaigrala lika iz ruske ljudske pravljice Mašenjka in medved, najmlajšim bolj znana iz priljubljene risanke. Poleg kakovostnih premikov in novih obrazov na odru se je KU-KUC gledališče navezalo števila sodelovanja, tudi mednarodna in začelo v svoje predstave uvajati elemente lutkarstva, avtorske glasbe in drugačnih pristopov h klasičnemu gledališču za otroke. Nastala je glasbena komedija DINO IN ČAROBNI TONI – najuspešnejša in največkrat izvajana KU-KUC predstava. V sezoni 2018/19 je sledila premiera predstave CEPETAVČEK, ustvarjene po kultni slikanici Leopolda Suhodolčana in Jelke Reichman, ki je navdušila majhne in velike.

Napovedujemo ...

Z Andersenovo Palčico, izbranimi vsebinami ljudskega slovstva v novi predstavi Zajčkov zvonček in pestrim izborom kakovostnih del preteklih let septembra 2020 vstopamo v najbolj pisano gledališko sezono doslej.

V aprilu 2021 napovedujemo premiero nove predstave, s poslanstvom spodbujati h krepitvi zdravja in zdravega načina življenja, ustvarjeno v sodelovanju z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku.