DINO IN ČAROBNI TONI

Za otroke in tiste, ko to še znate biti

PRAZNIČNE ANIMACIJE
21. maja, 2020
CEPETAVČEK
18. maja, 2020

Škrat Toni, prekaljeni glasbenik, si vse svoje škratje življenje želi priložnosti na Uradu za zvezde. In danes je njegov trenutek. Stoji pred vrati Urada za zvezde, ko zasliši glasno in nenavadno trkanje. Na vse svoje presenečenje ugotovi, da za njim v vrsti za zvezde stoji dinozaver mladiček. Uboga živalca se ne znajde na neznanem uradu, nima prijavnice in po vrhu vsega je še neznansko lačen.

Škrat Toni je škrat dobrega srca, zato se odloči mladičku pomagati, ne da bi vedel, da Dino v kovčku skriva tisto, kar sam išče že vse svoje škratje življenje. Ne pomaga pa le Toni. Na pomoč priskočijo tudi otroci iz publike, saj lačni Dino ne pozna čudnih predmetov (glasbil), ki jih sreča na Uradu za zvezde. Ker pa je že od časa dinozavrov tako, da se dobro z dobrim poplača, ima tudi mali Dino na koncu za vsakega od nas prav posebno presenečenje.

Odzivi

ROMANA BIZJAK, bibliotekarka

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje


Besede ne povedo toliko, kot vzdušje, ki ga je ustvaril mali DINO, pa vseeno: Predstava je navdušila celo dvorano - toliko smeha otrok in odraslih hkrati, že dolgo nisem slišala. Pa ni bila samo zabavna, bila je tudi zelo poučna predstava z globokim sporočilom. Še zdaj vidim obraze otrok, ki so se zazrli v kovček in njihove žareče oči, ko so spoznali, koga gledajo. Nepozabno!

SABINA SELINŠEK, koordinatorka in organizatorka kulturnega programa

Mestno gledališče Ptuj


Odzivi na predstavo Dino in čarobni toni so bili fantastični. Gre za odlično interpretirano in srčno odigrano predstavo. Navdušiti najmlajše obiskovalce, ki so najbolj strogi in hkrati tudi iskreni kritiki, je odgovorna in zahtevna naloga. Dinu in Toniju to uspe s čisto desetko. In ker vtisi in mnenja pri naš štejejo, KU-KUC dobrodošli na naš oder tudi v prihodnji sezoni lutkovnega abonmaja.

ZORICA ROJKO HORVAT, učiteljica

OŠ III Murska Sobota


Dino je nekaj posebnega. Skupaj z učenci smo se nasmejali do solz., hkrati pa doživeli čustveno tako nabito predstavo, kot je še nisem videla. Najbolj pa nas je vseh dotaknil konec … tega nihče nikoli ne bo pozabil. Zapisani vtisi ne povedo niti približno to, kar ta predstava je. Ena redkih, ki jih moraš preprosto doživeti.

MARINO MARSIČ, glasbenik

Kulturni dom Gorica, Italija


Glasbena predstava Dino in čarobni toni je naravnost očarala male in velike obiskovalce. Izvrstna igralca sta pošteno nasmejala dvorano, odrasle celo do solz.

Galerija

Drobtinica iz scenarija

DINO: »Njam, njam salama.«

TONI: »To ni salama, to je flavta.«

DINO: »Flavta?« (in močno pihne)

TONI: »Pihati moraš nežno.«

DINO: »Tudi moja mami popiha nežno, ko jaz padem čez skalo … včasih pa padem na rit.«

TONI: »Na uradu za zvezde ne smemo govoriti rit.«

Napovednik

Predlogi za pripravo

Kliknite za prenos pedagoškega gradiva za pripravo na ogled predstave DINO IN ČAROBNI TONI.

O PREDSTAVI

Najbolj primerna za:

Vrtec 3-6, OŠ I. triada, OŠ II. triada, OŠ III. triada

Obravnavane teme

UMETNOST, GLASBA, POGUM, SAMOPODOBA IN SAMOZAVEST, USPEH, ODRAŠČANJE, IDENTITETA, STEREOTIPI, PREDANOST, HUMOR

Vloga gledalcev

Lačni Dino ne pozna glasbil. Zanj je flavta salama, trobenta kornet in kitara »bedrca«. Velika sreča zanj, da pomagajo gledalci, kajti brez njih bi se lahko ta predstava končala v bližnji bolnišnici.

Trajanje

cca. 40 min

O AVTORJIH

Zgodba in idejna zasnova

Urška Raščan, Radmila Bikić Magdić

Scenarij

Urška Raščan

Režija

Urška Raščan

Igrata

Gašper Lenart in Urška Raščan

Kostumografinja

Sandra Horvat

Scenografija

Dubravko Baumgartner

Konstrukcija

Jure Forjan

Scenski rekviziti

Petra Jauk, Jure Forjan

Glasbene podlage

Gašper Lenart

Izbor glasbe

Gašper Lenart, Urška Raščan

Poglejte še