PIKA IN CENE V PRAVLJICI

Uganite kaj je zares pomembno

PIK PAK
24. maja, 2020
PALČICA
24. maja, 2020

Nekoč sta šla Pika Nogavička in lump Cene skupaj v pravljico. Prehodila sta gozdove, grajska dvorišča, srečala volka, babico, Sneguljčico, Rdečo Kapico, palčke, Janka in Metko, coprnico in celo dinozavra.

Na staro podstrešje sta s seboj prinesla vse lepo, kar nam pravljice lahko dajo in nekaj eurov. S pravljice sta se vrnila drugačna. Tako, kot se bomo tudi mi, ko bomo po koncu predstave zapustili staro podstrešje vile Čira Čara.

Razgibana predstava prinaša štiri klasične pravljice, obrnjene na glavo. Namenjena odraslim, popolnoma začara najmlajše. Skozi smeh, glasbo in polno gajbo presenečenj nas bo naučila kaj imajo skupnega vrtni palčki, lonec za indukcijo in Snickers.

Odzivi

JELENA MANDIČ

ZPM Maribor


Najboljša predstava, ki sem jo videla v življenju! Zvezek ima premalo vrstic, koliko bi lahko še napisala. Hvala vama za smeh, kis ta ga izvabila in mladih in mladih po srcu. Odzivi in komentarji: Odlično, fenomenalno, super, to je za promovirat naprej! Le kje sta se do sedaj skrivala? Važno, da smo vas našli!

BRIGITA MOHORIČ, urednica za kulturo

RTV SLO, Radio Maribor


Prisrčna, duhovita predstava s kančkom vzgojnih sporočil z junaki preteklosti in sodobnosti me je popeljala v čas lastnega otroštva, me spomnila pravljic in likov, ki so nas, otroke, navduševali pred desetletji. Smeh, razigranost in radožive očke današnjih otrok pa dokazujejo, da kakovostna predstava, četudi s »starimi zgodbami in junaki«, v prepletu s sodobnimi liki in realnostjo, s pisano likovno podobo in v interpretaciji odličnih ustvarjalcev gledališča KU-KUC zabava in prepriča tudi danes.

RENATA VLAOVIČ, prof. slovenskega jezika in knjižničarka

OŠ Razkrižje


Piki in Cenetu je odlično uspela aktualizacija klasičnih pravljic tako na vsebinski kot jezikovni ravni. Komični prizori vzbujajo smeh, a hkrati nevsiljivo opozarjajo na potrošništvo sodobne družbe. Prepletanje knjižnega jezika, narečja in slenga je duhovito in bogato. Za zaokroženo celoto poskrbi minimalistična scena, zvočni efekti in prepričljiva igralca, ki tako kot vedno znata odlično vzpostaviti stik s publiko. Videla sem jo dvakrat in obakrat me je posrkala vase.

ANDREJA BOJNEC, učiteljica

OŠ Beltinci


Prepletanje pravljic z realnim svetom, sodelovanje otrok, doživeto igranje in polna mera smeha. Ob vsem tem pa še sporočilo: drug drugega potrebujemo. In to je največji zaklad. Hvala za vso sproščenost, razigranost, ubranost, ustvarjalnost. Želimo vam še veliko nasmejanih obrazov, ki jih bosta osrečila. In sreča je ravno v tem, kot pravita v predstavi – dajati in ne imeti.

Galerija

Drobtinica iz scenarija

Palčki se lačni vračajo iz rudnika ter si veselo prepevajo:

»GREMO PALČKI IZ RUDNIKA,
ČAKA NAS SNEGULJČICA.
IZ KUHINJE NAM ŽE DIŠI,
LAČNI PALČKI TO SMO MI.«

Med tem pa na drugi strani dežele, v dvorcu, nevihtna noč in hudobna mačeha s svojim zrcalom …

MAČEHA: »Zrcalce zrcalce moje povej, katera kuha najbolj slastne makarone v deželi tej?«

Otroci: »Sneguljčica!«

Mačeha: »Kdo?!«

Otroci: »Sneguljčica!«

MAČEHA: »Sneguljčica? Sama sreča, da sem tako lepa, drugače bi dobila živčni zlom!«

Predlogi za pripravo

Kliknite za prenos pedagoškega gradiva za pripravo na ogled predstave PIKA IN CENE V PRAVLJICI.

O PREDSTAVI

Najbolj primerna za:

Vrtec 1-3, Vrtec 3-6, OŠ I. triada, OŠ II. triada, OŠ III. triada

Obravnavane teme

KLASIČNE PRAVLJICE, DRUŽINA, PRIJATELJSTVO, NEMATERIALNE VREDNOTE, LJUBEZEN, STRAH IN POGUM, DOBRO IN ZLO, SODELOVANJE, HUMOR, ŽIVLJENJE NEKOČ IN DANES, PRAVLJIČNI LIKI, DOMIŠLJIJA

Vloga gledalcev

Brez otrok, ki poznajo »prave« pravljice, junaki ne bi prispeli do srečnega konca in hudobna čarovnica bi dobila vse eure.

Trajanje

cca. 35 min

O AVTORJIH

Zgodba in idejna zasnova

Urška Raščan

Režija

Urška Raščan, Luka Slavic

Scenarij

Urška Raščan

Soustvarjalec in izvajalec

Luka Slavic

Igrajo

Petra Jauk, Luka Slavic, Urška Raščan, Gašper Lenart

Kostumografija

Marjeta Mesarič, Sandra Horvat, Ina Čebular

Scenografija

Dubravko Baumgartner

Konstrukcija

Jure Forjan

Scenski rekviziti

Drago Kopše, Jure Forjan

Glasba

Luka Slavic

Poglejte še