MALA MURSKA DEKLICA

Dom je tam, kjer je srce

PALČICA
24. maja, 2020
MINI MONI
23. maja, 2020

Mala Murska deklica je doma pod rečno gladino, tam, kjer mlin na Muri obrača svoje kolesje dan za dnem in štorklje pridno čuvajo svoja gnezda. Nekega dne pa si zaželi potovanja. Zaželi si videti kaj je »tam čez hrib«, če je voda morda bolj modra in, če veter piha bolj zabavno in, če sonce vzhaja bolj oranžno.

Zato zaprosi največjega pustolovca, poštarja štrka Jožija, ki je videl že pol sveta, da jo vzame s seboj na pot.

Mala Murska deklica zapusti domači kraj in se odpravi iskat zgodbe iz sveta. Doživi veliko lepega, na svoji poti spozna veliko prijateljev, novih zgodb in nekaj najbolj pomembnega, kar želi deliti z vami.

Predstava odkriva lepote Prekmurja in drugih skritih kotičkov Slovenije, zgodbe mest in prav posebno spoznanje, ki ga vsi poznamo, pa kljub temu potrebujemo Malo Mursko deklico, da nas na iskriv način spomni nanj. Pisano potovanje bo spremljala ljudska glasba, prirejena, kot je še niste slišali, in pomagala preplesti tradicijo s sodobnostjo in vse to na način, ki je blizu najmlajšim. Lepo bo, veselo in čustveno. Zagotovo vas bo zamikalo poiskati katero od pravljic, ki jih skriva dežela Male Murske deklice.

Odzivi

HELENA ULE, ravnateljica

Vrtec Bled


Predstava je res izjemna. Ponudi vse v enem: Lepote naše dežele, bogastvo narečji, humor in navihanost, umirjenost … Ne pozabi tudi na elemente sodobnega časa (navigacija, množične trgovine …) A na koncu šteje srce in tisto kar v srcu nosimo. BRAVO! Predstavo Mala murska deklica močno priporočam vsem otrokom naše dežele Slovenije!

DARJA KOLAR

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica


Na naše obraze sta s svojo igro narisala nasmehe, zadovoljstvo, pesem, v očeh so se nam zaiskrile solze sreče v naših srcih pa se je naselila prijetna toplina in zavedanje, kako pomembni so naši vsakdanji odnosi ter lepote naše pokrajine na katere velikokrat pozabimo v blišču in bedi sodobnega sveta. Prepričana sem, da bodo vsi tisti majhni in veliki po srcu sledili vajinemu sporočilu. Bili sta preprosto enkratni, čudoviti, popolni in ne bom rekla neponovljivi, ker sta v nas zanetili iskro, da vajino predstavo MALA MURSKA DEKLICA pridemo gledat še in še in zagotovo še. Bravo! Predstava MALA MURSKA DEKLICA gledališča KU-KUC je preprosto predstava, ki si zasluži OSKARJA.

PETRA HABIČ

Vodja Vrtca Dolsko


Predstava je odlično zasnovana, značilnosti Slovenije super vključene, povezovanje enega in drugega kraja zelo izvirno. Same pohvale! Prav je, da je vključena tudi prekmurščina, ker štrk bistvo pove še tako, da je razumljivo nam Ljubljančanom 😊 Super ste!

SUZANA KUZMA

Vrtec Beltinci


Mali KUKEC je s svojo prisrčnostjo nakazoval, da nas čaka posebno doživetje. Predstava nas je odpeljala v svet mističnosti življenja ob Muri. Vila, štorklje in murske deklice, vile so spet oživele v moji glavi in me vrnile v čas svobode in brezskrbnosti. Sanje male murske deklice so bile nekoč tudi moje, danes pa jih doživljam skupaj z otroki ob vaših predstavah.

Galerija

Drobtinica iz scenarija

JOŽI: »Poglej… kako se igrajo račke ob tvojem bregu. Pogrešala bi račke.«

MURSKA DEKLICA: »Samo ge bi rada vijdla tisto jezero, ka ga je nešče zacumpro, ka izgine pa te pa nazaj prijde.«

JOŽI: »Poslušaj kako lepo šumi Mura … nikoli ne izgine.«

MURSKA DEKLICA: »Ja, samo rada bi probala ove velke kremšnite ka si mi idnouk katalog prneso.«

JOŽI: »Margita peče gibanco in obiske imaš!«

MURSKA DEKLICA: Oni du šli z nama .. znate kak pravijo … Mura ma čarobno mouč, samo mlin zavrtiš pa te odpela kama ščeš.«

JOŽI: »Mlinsko kolo zavrtimo in pod oblake se spustimo!«

MURSKA DEKLICA: »Letijmo … ka mi pokažeš skakalnico, ka je po sladoledi ime dobilja.«

Predlogi za pripravo

Kliknite za prenos pedagoškega gradiva za pripravo na ogled predstave MALA MURSKA DEKLICA.

O PREDSTAVI

Najbolj primerna za:

Vrtec 3-6, OŠ I. triada, OŠ II. triada, OŠ III. triada

Obravnavane teme

KULTRNA DEDIŠČINA, SLOVENIJA, POTOVANJE, LJUDSKA GLASBA, OBIČAJI, HUMOR, PRIPOVEDKE, DOM, PRIJATELJSTVO

Vloga gledalcev

Otroci poznajo kurente, človeško ribico, Županičeve Mehurčke, in še kaj, kar Mala Murska Deklica prvič vidi … le kakšno bi bilo potovanje po Sloveniji brez njih?

Trajanje

cca. 35 min

O AVTORJIH

Zgodba in idejna zasnova

Urška Raščan

Režija

Urška Raščan

Scenarij

Urška Raščan

Igrajo

Petra Jauk, Gašper Lenart, Urška Raščan

Kostumografija

Sandra Horvat

Scenografija in konstrukcija

Drago Kopše

Scenski rekviziti

Drago Kopše, Petra Jauk

Glasba

Tjaša Cigut, Dorina Gujt

Projekt omogočila

Občina Beltinci

Poglejte še